Włącz do diety dziecka

Mogą ją spożywać niemowlęta, które ukończyły 10. miesiąc życia. Warto by na stałe zagościła także w diecie starszych dzieci i dorosłych.

Z cieciorki zrobisz pyszny hummus
Z cieciorki zrobisz pyszny hummus 123RF/PICSEL

W krajach arabskich jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Zawiera olbrzymią ilość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego.

Z cieciorki można zrobić wiele łatwych w przygotowaniu dań, które smakują każdemu. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.

Warto wprowadzić ją do diety całej rodziny ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor.

Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz  nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Pyszny przepis na zupę z ciecierzycąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas