Właściwości zdrowotne pomarańczy
Kto nie lubi przekąsek w postaci pysznych, soczystych pomarańczy? Są popularne wśród sportowców, ponieważ szybko i łatwo dostarczają energii. Ja lubię jeść jedną lub dwie pomarańcze dziennie przez większą część roku, właśnie dla tego przyjemnego przypływu energii.
Wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową
Pomarańcze mają dużą zawartość limonoidów cytrusowych, które zwalczają różne rodzaje nowotworów, w tym skóry, płuc, piersi, żołądka i okrężnicy.
Przeciwdziała chorobom nerek
Regularne picie soku z pomarańczy przeciwdziała chorobom nerek i zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Uwaga: pij sok w umiarkowanych ilościach. Wysoka zawartość cukru w sokach owocowych może być przyczyną próchnicy, a wysoka kwasowość może niszczyć szkliwo przy nadmiernym spożyciu.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby
Dwa badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że jedzenie pomarańczy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Może być to spowodowane po części obecnością witaminy A, która jest znana jako karotenoid.
Obniża poziom cholesterolu
Ponieważ pomarańcze zawierają dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, są pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu.
Korzystnie wpływa na pracę serca
Pomarańcze mają dużą zawartość potasu, składnika elektrolitycznego odpowiedzialnego za wspomaganie pracy serca. Zbyt niski poziom tego minerału objawia się nieprawidłowym rytmem serca, zwanym arytmią.
Zmniejsza ryzyko powstawania chorób
Pomarańcze mają dużą zawartość witaminy C, która chroni komórki poprzez neutralizację wolnych rodników. Wolne rodniki powodują choroby przewlekłe takie jak rak czy choroby serca.
Zwalcza infekcje wirusowe
Badania wykazują, że obfitość polifenoli w pomarańczach chroni organizm przed infekcjami wirusowymi.
Zmniejsza zaparcia
Pomarańcze mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który stymuluje pracę soków trawiennych i zmniejsza zaparcia.
Wspomaga wzrok
W pomarańczach znajdziemy dużą ilość karotenoidów, które przekształcane są w witaminę A i wspomagają przeciwdziałanie degeneracji plamki żółtej.
Reguluje ciśnienie krwi
Flawonoid o nazwie hesperydyna, który występuje w pomarańczach, wspomaga regulację ciśnienia krwi, a magnez w nich zawarty wspomaga utrzymanie ciśnienia na odpowiednim poziomie.
Chroni skórę
Pomarańcze pełne są beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem. Chroni je również przed działaniem wolnych rodników i przeciwdziała oznakom starzenia się.
Pomarańcze alkalizują organizm
Mimo, że pomarańcze mają odczyn kwasowy, zanim je zjemy, zawierają wiele minerałów zasadowych, które wspomagają utrzymać równowagę pH już po zjedzeniu. Są one podobne w tym względzie do cytryn, które są jednym z najbardziej alkalizujących produktów, jakie istnieją.
Dostarcza węglowodanów
Pomarańcze, podobnie jak wszystkie owoce, zawierają cukry proste, ale indeks glikemiczny pomarańczy wynosi 40. Poniżej 55 indeks uważa się za niski. Oznacza to, że o ile nie zjesz zbyt wielu pomarańczy naraz, nie będą przyczyną nagłego skoku poziomu cukru we krwi i nie będą powodować problemów z cukrzycą i nadmierną wagą.