Woda z kurkumą, cytryną i miodem - stymuluje odporność i oczyszcza z toksyn

Gdyby stworzyć ranking przypraw, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm człowieka, to okaże się, że kurkuma znajdzie się w zaszczytnej czołówce. Wysoko ceniona w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu zdobywa rzesze zwolenników na całym świecie. Dzieje się tak za sprawą zawartych w niej substancji biologicznie czynnych. Kurkumę warto m.in. dodać do wody oraz połączyć z miodem, cytryną czy pieprzem i pić regularnie. Napój stymuluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Jak przyrządzić wodę z kurkumą? Oto kilka podpowiedzi.

Woda z kurkumą stymuluje odporność
Woda z kurkumą stymuluje odporność123RF/PICSEL

Jak kurkuma wpływa na zdrowie?

Kurkuma dobroczynnie wpływa na trawienie
Kurkuma dobroczynnie wpływa na trawienie123RF/PICSEL

Medycyna naturalna Dalekiego Wschodu docenia kurkumę od stuleci, ale badania nad jej dobroczynnym wpływem na ludzki organizm prowadzone są obecnie na całym świecie. Ustalono między innymi, że - przede wszystkim dzięki zawartej w niej kurkuminie - wykazuje zdolności przeciwzapalne i stymuluje działanie układu odpornościowego, a tym samym okazuje się bardzo pomocna w walce z wirusami, bakteriami oraz grzybami, które atakują organizm człowieka. Poza tym wielopoziomowo wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego -  łagodzi m.in. dolegliwości żołądka, pomaga przy zatruciach i niestrawności. Pobudza ponadto pracę wątroby i stymuluje procesy oczyszczające ją z toksyn. Kurkumę doceniają także osoby dbające o sylwetkę i chcące się pozbyć nadprogramowych kilogramów, gdyż przyspiesza procesy trawienne i podkręca metabolizm, a tym samym ułatwia efektywne odchudzanie. Trwają także testy na udziałem kurkumy w leczeniu chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera oraz schorzeń cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nowotwory.

Dlaczego warto pić wodę z kurkumą?

Kurkuma dodaje energii i stymuluje detoksykację
Kurkuma dodaje energii i stymuluje detoksykację123RF/PICSEL

Kurkumę można suplementować na wiele sposobów. Najłatwiej włączyć ją po prostu do diety - w formie dodatku do potraw i przyprawiać nią mięsa, makarony, desery czy owsiankę serwowaną na śniadanie. Wiele korzyści przyniesie także picie wody z jej dodatkiem. Zwolennicy medycyny naturalnej przekonują, że jeśli działanie napoju wzmocni się miodem, cytryną oraz pieprzem, to zyska na tym cały organizm. Wszystkie wymienione posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a tym samym pobudzają odporność, stymulują trawienie czy metabolizm, regenerują wątrobę i oczyszczają ją z toksyn.

Jak przygotować wodę z kurkumą?

Do przygotowania napoju potrzebna są kurkuma, cytryna i miód
Do przygotowania napoju potrzebna są kurkuma, cytryna i miód123RF/PICSEL


Przygotowanie wody na bazie kurkumy, pieprzu, cytryny i miodu jest bardzo proste. Wystarczy do szklanki z ciepłą wodą (ale nie wrzącą) wsypać 1/4 łyżeczki kurkumy w formie proszku, wycisnąć sok z połowy świeżej cytryny i dodać szczyptę pieprzu oraz miód do smaku. Wszystkie składniki należy starannie połączyć i pić napój małymi łykami. Największe korzyści dla organizmu przyniesie picie wody z kurkumą codziennie na czczo. Można go także dostarczać małymi porcjami w ciągu dnia. By smakował jeszcze lepiej, można pić go z dodatkiem cynamonu i imbiru.

Nie przesadź z ilością kurkumy

Kurkuma - choć bardzo korzystna dla organizmu - to w dużych porcjach może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego też należy dawkować ją z umiarem. Zalecana porcja to maksymalne łyżeczka dziennie. Tę ilość można zwiększyć do 2-3 g , jeśli kurkuma wykorzystywana jest w leczeniu infekcji, przeziębień czy przy problemach trawiennych. 


Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas