Wołowina duszona na sposób żmudzki
Z fasolą i jabłkami.
800 g wołowego mięsa,
- 1.5 szkl. serwatki lub maślanki,
- 100 g masła,
- 2 główki czosnku,
- 3 duże winne jabłka,
- 2 szkl. ugotowanej fasoli,
- 2 duże marchewki,
- 1 łyżeczka kminku,
- 0.5 łyżeczki mąki,
- listek laurowy,
- sól, pieprz,
- łyżeczka soku cytrynowego
Przygotowanie:
1. Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką. Ułożyć w kamiennym garnku, zalać serwatką lub maślanką, przykryć, zostawić na kilka godzin.
2. Obrane marchewki i jedno jabłko umyć, zetrzeć na drobnej tarce.
3. Obrany czosnek drobno posiekać. Utrzeć z solą. Pozostały czosnek wymieszać z marchewką, jabłkiem, łyżeczką soku z cytryny i cukrem.
4. Mięso nadkroić w poprzek, nie do końca. Utworzoną kieszeń wypełnić marchewką z jabłkiem i czosnkiem, spiąć wykałaczką.
5. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, posypać pieprzem, rozkruszonym listkiem laurowym.
6. Polać stopionym masłem (2 łyżki masła zostawić i dusić pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu skrapiając wodą).
7. Obrane pozostałe jabłka zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, kminkiem.
8. W rondelku stopić pozostałe masło, wrzucić ugotowaną fasolę, podgrzać, dodać jabłko, wymieszać, zdjąć z ognia.
Miękką pieczeń pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć fasolą.