Wołowina Wellington

Pyszne mięso wołowe w cieście

Wołowina w cieście
Wołowina w cieście123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Polędwicę oczyść, umyj,osusz. Obficie oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wetrzyj w mięso, obsmaż je z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia, od razu posmaruj musztardą. 

2. Grzyby rozdrobnij, wrzuć na suchą patelnię. Duś, aż odparuje sos. Dołóż masło i listki tymianku. Na folii spożywczej rozłóż plastry szynki tak, by można było owinąć nią mięso.

3. Na szynce rozsmaruj przestudzone grzyby. Połóż na nich mięso i ciasno zwiń. Chłodź przez 20 minut. Zdejmij ostrożnie folię, ułóż mięso na płacie ciasta. Zlep dokładnie brzegi. Owiń folią. 

4. Chłodź 30 minut. Wierzch ponakłuwaj widelcem, ew. przylep wycięte z ciasta ozdoby. Posmaruj żółtkiem. Piecz 45-50 min w 180 st. C. Wyjmij, odstaw na 15 minut, pokrój w plastry

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas