Wracają upały - pora na lody dla ochłody
W upalne dni warto schłodzić się lodami. Można je kupić, ale też zrobić. Do przygotowania lodów jabłkowych, jakie proponuje Caroline Khoo, nie trzeba mieć specjalnego urządzenia, wystarczy zwykły mikser. Podane w formie minirożków zachwycą np. podczas garden party.
Caroline Khoo w swojej książce "Jestem tu tylko na deser. Makaroniki babeczki lody gofry i inne smakołyki" pokazuje, że umiejętność robienia słodyczy można nazwać sztuką przez duże "S". "Podobają mi się minidesery. Łatwo je zjeść, są eleganckie i kuszące. A ustawione w większej ilości, zwłaszcza na pięknej tacy, wyglądają wytwornie i smakowicie" - przekonuje.
Autorka przyznaje, że z deserów uwielbia lody. Co ciekawe, również w ich przypadku postanowiła zabawić się rozmiarami.
- Wzięłam coś, co zwykle jest podawane w dużych porcjach, i zmniejszyłam do czegoś naprawdę małego, kobiecego i ślicznego - opisuje, jak wpadła na pomysł minirożków. I tak Khoo wymyśliła jeszcze minibabeczki w wafelkach, a także minirożki waflowe wypełnione czekoladą, ciastkami, kremem maślanym i ganaszem...
- Te maleńkie desery doskonale nadają się na specjalne okazje - są nowatorskie, a zarazem zachowują klasę i styl wyrafinowanego deseru. To nowoczesna wersja zwykle podawanych na imprezie ciast lub nadziewanych czekoladek. Nadal wymyślam pyszne smaki lodów i wykorzystuję je w letnich miesiącach, ale chcę tez pokazać, jak można inaczej podać desery lodowe na uroczystościach - zachęca.
Jej ulubionymi lodami są te o smaku masła orzechowego, cytrynowe, waniliowo-rabarbarowe oraz jabłkowe. Do przygotowania tych ostatnich nie potrzeba specjalnego urządzenia do robienia lodów, wystarczy zwykły mikser.
I tak do przygotowania lodów o smaku jabłkowym według przepisu autorki potrzebne będą następujące składniki: 450 ml śmietany kremówki, 390 g skondensowanego mleka, łyżeczka esencji lub pasty waniliowej, 2 krople barwnika spożywczego w kolorze przydymionego różu oraz porcja syropu jabłkowego.
- Syrop jabłkowy można zastąpić 1/2 szklanki syropu karmelowego lub truskawkowego, 4 łyżkami gładkiego masła orzechowego lub 2 nakrętkami ulubionej esencji (np. waniliowej lub o smaku waty cukrowej) - radzi autorka i uprzedza, żeby po dodaniu jednej nakrętki esencji spróbować lodów, bo esencja jest silnym koncentratem.
Oto, jak je zrobić. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy na wysokich obrotach, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie przekładamy masę z miski miksera do mrozoodpornego pojemnika i wstawiamy do zamrażalki na 4-5 godzin. (PAP Life)