Wszystko o zapiekankach
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Jeżeli do zapiekanki dodasz surowe ziemniaki, piecz je ponad godzinę, najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej. Zapiekankę z ziemniaków gotowanych lub podsmażanych możesz zapiekać o połowę krócej.
2. Do zapiekanek wybieraj ziemniaki mączyste np. irgę. Po obraniu nie mocz ich długo w wodzie, bo tracą sole mineralne. Od razu umyj, osusz i dodaj do potrawy.
3. Ziemniaki przygotowane w postaci zapiekanki mają więcej soli mineralnych i witamin niż te ugotowane w wodzie. Dlatego lepiej przyrządzać z ziemniaków właśnie takie danie.
4. Do zapiekanek z ziemniaków doskonale pasuje smak czosnku. Możesz czosnek przetrzeć przez praskę, wymieszać z masłem i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Zapiekanka będzie miała delikatny aromat czosnku.