Reklama

Reklama

Wszystko o zapiekankach

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Jeżeli do zapiekanki dodasz surowe ziemniaki, piecz je ponad godzinę, najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej. Zapiekankę z ziemniaków gotowanych lub podsmażanych możesz zapiekać o połowę krócej.

Reklama

2. Do zapiekanek wybieraj ziemniaki mączyste np. irgę. Po obraniu nie mocz ich długo w wodzie, bo tracą sole mineralne. Od razu umyj, osusz i dodaj do potrawy.

3. Ziemniaki przygotowane w postaci zapiekanki mają więcej soli mineralnych i witamin niż te ugotowane w wodzie. Dlatego lepiej przyrządzać z ziemniaków właśnie takie danie.

4. Do zapiekanek z ziemniaków doskonale pasuje smak czosnku. Możesz czosnek przetrzeć przez praskę, wymieszać z masłem i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Zapiekanka będzie miała delikatny aromat czosnku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje