Wypieki z truskawkami
Rozpływają się w ustach!
Puszysta rolada
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj cukier kryształ. Wmieszaj żółtka, a potem mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Płaską blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz około 10 min. Gorący biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę, usuń pergamin. Zroluj ciasto razem ze ściereczką, odstaw do ostudzenia.
Twaróg (trzykrotnie zmielony) utrzyj ze śmietaną oraz cukrem waniliowym. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Posiekaj je drobno, przełóż do rondla i zasyp cukrem żelującym (2:1). Wymieszaj, zagotuj. Ogrzewaj jeszcze minutę, zdejmij z ognia.
Zimny biszkopt rozwiń. Posmaruj gęstniejącą masą owocową. Odczekaj kilka minut. Nałóż masę serową. Na powrót zwiń roladę. Odłóż do lodówki na 2-3 godziny, aby całość zastygła. Dowolnie udekoruj.
Biszkopt z truskawkami
Sposób przygotowania
Do miski wsyp mąkę, sól, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Połącz pianę z żółtkami i sypkimi składnikami.
Galaretki rozpuść w 800 ml wody. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min w 180 st. C. Ostudź, zostaw w formie. Obłóż umytymi owocami, zalej galaretką.