Szarlotka z budyniem. Idealnie chrupiąca, a wnętrze soczyste i aromatyczne

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Szarlotka zalewana budyniem jest tak pyszna, że znika z blachy w jeden dzień
Szarlotka zalewana budyniem jest tak pyszna, że znika z blachy w jeden dzień123RF/PICSEL

Najlepsze jabłka do szarlotki z budyniem

  • Szara Reneta - to bardzo aromatyczna i kwaskowata odmiana, która świetnie zachowuje strukturę,
  • Antonówka - kwaskowata odmiana, która nada wypiekom wyrazistości,
  • Boskoop - słodko-kwaśne jabłka, z lekko miodową nutą, stworzą idealny duet ze słodkim budyniem,
  • Ligol - łagodniejsze w smaku, dobrze zachowują swoją konsystencję po upieczeniu.

Przepis na szarlotkę z budyniem

  • 2 kilogramy kwaśnych jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Jabłka przesmaż z cukrem i cynamonem - tak, by zmiękły i puściły soki. Dzięki temu ciasto nie rozmoknie się podczas pieczenia. 
  • Jeśli chcesz, aby budyń miał bardziej zwartą konsystencję i lepiej trzymał się w cieście, użyj mniej mleka, niż zalecają na opakowaniu (ok. 3/4 zalecanej ilości).
  • Po wyjęciu szarlotki z piekarnika daj jej trochę czasu na przestygnięcie. Budyń będzie się wtedy lepiej trzymał, a ciasto łatwiej się pokroi.
Szarlotka
SzarlotkaMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Sposób przygotowania szarlotki z budyniem

  1. Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 
  2. Wymieszaj, dodaj kostkę pociętego na mniejsze kawałki masła, a następnie zagnieć ciasto. 
  3. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  4. Obrane i wydrylowane jabłka pokrój na mniejsze cząstki. 
  5. W międzyczasie wlej do mniejszego garnka mleko, by ugotować w nim budyń. 
  6. Ciasto podziel na połowę. Jedną część wyłóż na dużą blachę do pieczenia (rozmiar ok. 30x20 cm)  - pomóż sobie dłonią, żeby zakleić całe dno.
  7. Do formy przesyp jabłka (możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz) i zalej je ciepłym budyniem. 
  8. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, która stworzy chrupiącą kruszonkę. 
  9. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

Zobacz również:

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?