Szarlotka z budyniem. Idealnie chrupiąca, a wnętrze soczyste i aromatyczne
Słyszysz szarlotka i czujesz już zapach pieczonych jabłek z cynamonem? A gdyby dodać do tego jeszcze nutę wanilii? Wypróbuj przepis na ciasto, o którym twoi goście nie będą mogli przestać opowiadać.
Spis treści:
Najlepsze jabłka do szarlotki z budyniem
Jakie jabłka będą idealne do szarlotki? Najlepszymi odmianami do tego ciasta na pewno będą:
- Szara Reneta - to bardzo aromatyczna i kwaskowata odmiana, która świetnie zachowuje strukturę,
- Antonówka - kwaskowata odmiana, która nada wypiekom wyrazistości,
- Boskoop - słodko-kwaśne jabłka, z lekko miodową nutą, stworzą idealny duet ze słodkim budyniem,
- Ligol - łagodniejsze w smaku, dobrze zachowują swoją konsystencję po upieczeniu.
Jeśli nie znajdziesz w sklepie żadnej z tych odmian, wybierz takie, które cechują się kwaskowatością, są soczyste i twarde. Dzięki temu masz gwarancję, że ciasto będzie miało wyrazisty, głęboki smak, a jabłka zachowają podczas pieczenia swoją strukturę.
Przepis na szarlotkę z budyniem
Aby przygotować idealną w smaku szarlotkę z budyniem, potrzebujesz:
- 2 kilogramy kwaśnych jabłek
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Aby ciasto było wyjątkowe w smaku, możesz zastosować złote rady gospodyń:
- Jabłka przesmaż z cukrem i cynamonem - tak, by zmiękły i puściły soki. Dzięki temu ciasto nie rozmoknie się podczas pieczenia.
- Jeśli chcesz, aby budyń miał bardziej zwartą konsystencję i lepiej trzymał się w cieście, użyj mniej mleka, niż zalecają na opakowaniu (ok. 3/4 zalecanej ilości).
- Po wyjęciu szarlotki z piekarnika daj jej trochę czasu na przestygnięcie. Budyń będzie się wtedy lepiej trzymał, a ciasto łatwiej się pokroi.
Sposób przygotowania szarlotki z budyniem
To teraz czas zabrać się za pieczenie.
- Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Wymieszaj, dodaj kostkę pociętego na mniejsze kawałki masła, a następnie zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Obrane i wydrylowane jabłka pokrój na mniejsze cząstki.
- W międzyczasie wlej do mniejszego garnka mleko, by ugotować w nim budyń.
- Ciasto podziel na połowę. Jedną część wyłóż na dużą blachę do pieczenia (rozmiar ok. 30x20 cm) - pomóż sobie dłonią, żeby zakleić całe dno.
- Do formy przesyp jabłka (możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz) i zalej je ciepłym budyniem.
- Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, która stworzy chrupiącą kruszonkę.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.