Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku
Wyjątkowy smak!
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa np. firmy Gzella - 2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej - 2 łyżki
- wino białe wytrawne - 100ml
- chrzan tarty - 3 - 4 łyżki
- śmietanka 18% słodka - 400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko - 4 sztuki
- szczypior - 1 mały pęczek
Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
2. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
3. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.