Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

Wyjątkowy smak!

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa np. firmy Gzella - 2 średnie sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 2 łyżki
  • wino białe wytrawne - 100ml
  • chrzan tarty - 3 - 4 łyżki
  • śmietanka 18%  słodka - 400ml
  • sól, cukier do smaku
  • jajka ugotowane na miękko - 4 sztuki  
  • szczypior - 1 mały pęczek

Przygotowanie:

1. Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.

Reklama

2. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.

3. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.

Smacznego!  

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje