Reklama

Reklama

Z dżemem malinowym

Domowe smakują najlepiej!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 80 g cukru (plus 2-3 łyżki do obsypania)
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Podgrzej mleko. Rozgnieć drożdże i wymieszaj je z 100 ml mleka. Wlej mleko z drożdżami do mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Reklama

2. Rozpuść masło i zdejmij z ognia. Dodaj do ciasta jajka, masło i resztę mleka i zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

3. Zagnieć ciasto ponownie i wałkując je dłońmi na obsypanym mąką blacie, zrób z niego wałeczek. Podziel wałeczek na 18 części i zrób z nich kulki. Ułóż kulki na natłuszczonej formie, przykryj i odstaw na 20 minut.

4. Zmiksuj dżem na gładką masę lub przeciśnij go przez sito. Za pomocą szprycy wciśnij do kulek po porcji dżemu.

5. Rozgrzej olej do 160-170 st. C. Wkładaj pączki łyżką, smaż w kilku porcjach, każdą porcję w sumie po 6-8 minut. Gdy pączki zbrązowieją od spodu, przekręcaj je ostrożnie na drugą stronę. Po wyjęciu osusz na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obsyp dodatkowym cukrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje