Z dżemem malinowym
Domowe smakują najlepiej!
Składniki:
- 500 g mąki
- 80 g cukru (plus 2-3 łyżki do obsypania)
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży
- 80 g masła
- 2 jajka
- 8 łyżek dżemu malinowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Podgrzej mleko. Rozgnieć drożdże i wymieszaj je z 100 ml mleka. Wlej mleko z drożdżami do mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
2. Rozpuść masło i zdejmij z ognia. Dodaj do ciasta jajka, masło i resztę mleka i zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
3. Zagnieć ciasto ponownie i wałkując je dłońmi na obsypanym mąką blacie, zrób z niego wałeczek. Podziel wałeczek na 18 części i zrób z nich kulki. Ułóż kulki na natłuszczonej formie, przykryj i odstaw na 20 minut.
4. Zmiksuj dżem na gładką masę lub przeciśnij go przez sito. Za pomocą szprycy wciśnij do kulek po porcji dżemu.
5. Rozgrzej olej do 160-170 st. C. Wkładaj pączki łyżką, smaż w kilku porcjach, każdą porcję w sumie po 6-8 minut. Gdy pączki zbrązowieją od spodu, przekręcaj je ostrożnie na drugą stronę. Po wyjęciu osusz na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obsyp dodatkowym cukrem.