Z grzybami i galaretką

Do przygotowania galaretki możesz wykorzystać sok porzeczkowy lub wytrawne wino. Taki pasztet prezentuje się znakomicie na świątecznym stole.

Taki pasztet prezentuje się znakomicie na świątecznym stole.
Taki pasztet prezentuje się znakomicie na świątecznym stole. 123RF/PICSEL

Składniki na 14-16 porcji:

Na pasztet:

  • 20 dag boczku surowego
  • 60 dag karkówki
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ]
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Na galaretkę:

  • po 150 ml soku żurawinowego i wiśniowego
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 min. Następnie gotuj je ok. 30 min, odcedź (płyn zachowaj) i drobno pokrój. Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś do miękkości. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru i namocz w nim kajzerkę. Na oleju obsmaż wątróbkę.

2. Mięso, grzyby, wątróbkę, warzywa oraz odciśniętą kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, majeranek oraz gałkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masę mięsną włóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C. Wystudź.

3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. W rondelku podgrzej oba soki. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę wylej na pasztet. Wstaw do lodówki. Przygotowanie: 100 minut Porcja: 250 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas