Z grzybami i galaretką
Do przygotowania galaretki możesz wykorzystać sok porzeczkowy lub wytrawne wino. Taki pasztet prezentuje się znakomicie na świątecznym stole.
Składniki na 14-16 porcji:
Na pasztet:
- 20 dag boczku surowego
- 60 dag karkówki
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ]
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka oleju
- listki laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Na galaretkę:
- po 150 ml soku żurawinowego i wiśniowego
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 min. Następnie gotuj je ok. 30 min, odcedź (płyn zachowaj) i drobno pokrój. Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś do miękkości. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru i namocz w nim kajzerkę. Na oleju obsmaż wątróbkę.
2. Mięso, grzyby, wątróbkę, warzywa oraz odciśniętą kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, majeranek oraz gałkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masę mięsną włóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. W rondelku podgrzej oba soki. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę wylej na pasztet. Wstaw do lodówki. Przygotowanie: 100 minut Porcja: 250 kilokalorii