Reklama

Reklama

Z grzybami i galaretką

Do przygotowania galaretki możesz wykorzystać sok porzeczkowy lub wytrawne wino. Taki pasztet prezentuje się znakomicie na świątecznym stole.

Składniki na 14-16 porcji:

Na pasztet:

  • 20 dag boczku surowego
  • 60 dag karkówki
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ]
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Reklama


Na galaretkę:

  • po 150 ml soku żurawinowego i wiśniowego
  • 2 łyżki żelatyny


Przygotowanie:

1. Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 min. Następnie gotuj je ok. 30 min, odcedź (płyn zachowaj) i drobno pokrój. Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś do miękkości. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru i namocz w nim kajzerkę. Na oleju obsmaż wątróbkę.

2. Mięso, grzyby, wątróbkę, warzywa oraz odciśniętą kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, majeranek oraz gałkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masę mięsną włóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C. Wystudź.

3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. W rondelku podgrzej oba soki. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę wylej na pasztet. Wstaw do lodówki. Przygotowanie: 100 minut Porcja: 250 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: pasztet

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje