Z indyka i pieczarek
Szaszłyki z grilla lub pieca.

Składniki na 8 szaszłyków:
- 30 dag mięsa z piersi indyka, - 4 pieczarki, - 2 małe cebule, - 2 małe ziemniaki, - pół papryki czerwonej, - pół papryki zielonej, - oliwa z oliwek, - oliwki (ewentualnie), - sól, pieprz, - tymianek, przyprawa do grilla.
Przyrządzanie:
Mięso z piersi indyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lekko obsmażyć je na patelni. Następnie w ciągu 5 minut obgotować ziemniaki. Pieczarki, paprykę, cebulę i ziemniaki podzielić na części. Kawałki mięsa i warzyw (także ew. oliwki) nadziewać naprzemiennie na szpadki. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę. Włożyć do niej szaszłyki. Odstawić przynajmniej na 10 minut. Powinny się w marynacie "dobrze przegryźć". Piec w piekarniku albo na grillu. Podawać z dużą porcją sałaty, doprawionej sokiem cytrynowym.