Z plantacji żurawiną płynących… prosto na przekąskę
Żurawina zachwyca swoją wyjątkowością począwszy od sposobu uprawy na malowniczych plantacjach, przez spektakularne zbiory, aż po niepowtarzalny smak mięsistych, całych owoców. Sięgając po żurawinę dobrze jest wiedzieć skąd pochodzi, a także jak rozpoznać najlepszej jakości produkty, aby były zarówno smaczne, jak i dostarczały niezbędnych witamin.
Czerwone jeziora żurawiny...
Malownicze pejzaże bezkresnych żurawinowych pól rozpościerają się na wschodnim wybrzeżu USA w stanie Massachusetts, w okolicach Bostonu. Stąd pochodzi najwyższej jakości żurawina. Przepiękne krzewy, rozciągające się na torfowiskach i terenach bagiennych, zachwycają nie tylko soczystością dojrzewających owoców, ale przede wszystkim przepięknymi odcieniami czerwieni. Owoce nabierają barw i smaku od wiosny, a w połowie września rozpoczynają się zbiory w pełni dojrzałej, dorodnej żurawiny. Wówczas krzewy zalewane są wodą, pod wpływem której owoce wypływają na powierzchnię i dzięki temu pozostają nienaruszone.
Niespotykany widok unoszącej się na wodzie żurawiny tworzący malowniczy krajobraz purpurowych jezior, z pewnością zachwyci każdego. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie tych aromatycznych i delikatnych owoców na słońcu. Cały proces ma na celu zachowanie żurawiny w całości, a tym samym zachowanie pełni soku i wartości odżywczych.
Wartości odżywcze
O żurawinie najczęściej przypominamy sobie podczas przygotowywania potraw i wypieków. Doskonale sprawdza się także jako samodzielna przekąska między posiłkami lub w formie dodatku do ulubionego jogurtu albo koktajlu. Wyjątkowego smaku dodać może jeden z rodzajów żurawiny np. firmy Bakalland - suszona żurawina z sokiem z granatu. To niecodzienne połączenie suszonych owoców z delikatnym, słodkim granatem charakteryzuje się niespotykanym smakiem, soczystym miąższem i wyjątkową słodyczą.
Żurawina jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu - bogata przede wszystkim w błonnik, który reguluje pracę naszego układu trawiennego. Suszona żurawina ma również działanie przeciwutleniające, podobnie jak na przykład czerwone wino. Jest to zatem idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek oraz atrakcyjny zamiennik słodyczy dla najmłodszych.
Najwyższej jakości żurawina to...
Dobrej jakości suszona żurawina to przede wszystkim całe, dorodne i z pewnością nie pocięte owoce. Owalne, delikatnie pomarszczone kuleczki zachowują naturalny sok, co również świadczy o ich najwyższej jakości. Dzięki temu, że owoce żurawiny suszone są na słońcu w całości, utrzymują intensywny kolor, jędrność, smak i niepowtarzalny aromat.