Żabka z jajka dla niejadka
Składniki na 4 porcje. Czas: ok. 20 minut. Porcja: 130 kcal.
Jajka gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku, wyjmij, przestudź, a następnie obierz.
Ogórek umyj i obierz ze skórki lub sparz wrzątkiem, wyszoruj i pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki, oprósz solą.
Listki sałaty opłucz i osusz. Rozłóż na talerzykach tak, by udawały liście nenufarów.
Jajka będą stanowić korpusy żabek. Ponacinaj je tam, gdzie żabki powinny mieć pyszczki. W otwory powkładaj plasterki ogórków, które będą imitować języki. Zrób oczy z czerwonego pieprzu.
Łapki śniadaniowych żabek zrób z sałaty lub również z plasterków ogórka.
Serek dopraw do smaku solą, wymieszaj z łyżką szczypiorku. Podaj do jajek.