Reklama

Reklama

Zagrodowe rozmaitości

Danie dla miłośników drobiowych udek

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 6 podudzi, np. z kurczaka zagrodowego
  • 1/2 kg średnich ziemniaków
  • 5-6 różyczek kalafiora
  • 15 dag pieczarek (najlepiej małych)
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich i tymianku
  • sól (najlepiej himalajska)
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1/3 pęczka karbowanej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, odcedź. Pieczarki umyj i dokładnie osusz. Masło rozgrzej, wrzuć pieczarki, smaż, mieszając 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki i smaż 1 minutę. Zdejmij z ognia. 

2. Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na drobne wiórki. Podudzia umyj, osusz. Natrzyj solą i cebulą z czosnkiem. Odłóż na godzinę. Mięso przełóż do wysokiej patelni, oprósz papryką, ziołami i pieprzem. Podlej odrobiną bulionu i 1 łyżką oleju. Duś 30 minut. 

3. Dodaj ziemniaki, pieczarki, kalafior, resztę bulionu. Duś 20 minut. Udekoruj natką.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje