Zagrodowe rozmaitości
Danie dla miłośników drobiowych udek
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, odcedź. Pieczarki umyj i dokładnie osusz. Masło rozgrzej, wrzuć pieczarki, smaż, mieszając 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki i smaż 1 minutę. Zdejmij z ognia.
2. Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na drobne wiórki. Podudzia umyj, osusz. Natrzyj solą i cebulą z czosnkiem. Odłóż na godzinę. Mięso przełóż do wysokiej patelni, oprósz papryką, ziołami i pieprzem. Podlej odrobiną bulionu i 1 łyżką oleju. Duś 30 minut.
3. Dodaj ziemniaki, pieczarki, kalafior, resztę bulionu. Duś 20 minut. Udekoruj natką.