Zakręcone ślimaki
Pyszny deser!
Zmiksuj masło, dodaj cukier i miksuj dalej, aż masa stanie się jasna. Dodaj wanilię, mąkę i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj nutellę i kakao i dobrze wymieszaj.
Rozwałkuj starannie dwa kawałki ciasta, jasne i ciemne, na prostokąt o wymiarach mniej więcej 15 x 20 cm. Ułóż jasny prostokąt na oprószonym mąką blacie, na nim połóż ciemny. Zwiń jak roladę. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na pół godziny. Pokrój na plasterki (5 mm grubości).
Wbij zamoczone w wodzie patyczki. Ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 170 st. C przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika nie ściągaj z blaszki, odstaw, niech ostygną.