Zalety selera naciowego
Czy wiesz, że seler jest jednym z najzdrowszych warzyw? Seler ma wiele korzyści dla zdrowia i jest bardzo wszechstronny. Można jeść go na surowo i po ugotowaniu. Możesz dodać go do soków warzywnych, koktajli, do smażonych potraw, zup na ciepło i na zimno, dań z warzyw gotowanych na parze lub pieczonych i sałatek.
Jest dobry dla oczu
Jedna szklanka pokrojonego selera zawiera 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest najważniejszym składnikiem odżywczym wspomagającym wzrok.
Zmniejsza zły cholesterol
W selerze znajduje się substancja chemiczna o nazwie ftalid 3-n-butylu, który nadaje mu unikalnego smaku i zapachu, a dodatkowo zmniejsza cholesterol.
Zmniejsza ciśnienie krwi
Aktywne składniki znajdujące się w selerze zwane ftalidami zwiększają krążenie krwi.
Jest świetnym źródłem witaminy K
Witamina K jest ważnym składnikiem wpływającym na krzepliwość krwi, budowę mocnych kości i zdrowie serca.
Seler może pomóc w walce z nowotworami
Silny flawonoid zawarty w selerze zwany luteoliną hamuje rozwój komórek rakowych szczególnie w trzustce.
Zawiera dużo antyoksydantów
Oprócz witaminy C i flawonoidów, które są znanymi antyoksydantami, naukowcy znaleźli w selerze przynajmniej tuzin innych antyoksydantów. Seler jest dobrym tego źródłem ze względu na zawarte w nim fenole, które chronią komórki, organy i krew organizmu przed utlenianiem się.
Jest moczopędny i pomaga usuwać kryształki z moczu
Kryształki moczowe mogą powodować ból w ciele, szczególnie w stawach. Może również przyczyniać się do zapalenia stawów.
Pomaga wzmocnić układ odpornościowy
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i innych antyoksydantów, regularne spożywanie selera może zmniejszyć ryzyko złapania przeziębienia, a także może uchronić przed innymi chorobami.
Zawiera dużo flawonoidów
Seler zawiera dużo flawonoidów, które wspierają system nerwowy i polepszają kondycję naszego mózgu. Oprócz tego seler chroni komórki nerwowe przed utlenianiem się i uszkodzeniami.