Zapiekane jajka

To pomysł na pełnowartościowe danie śniadaniowe – poranny eintopf. Zapieczone w foremkach chleb, pomidory, jajka tworzą pyszną sycącą kompozycję.

Zapiekane jajka
Zapiekane jajkamateriały prasowe

Składniki

  • 5 kromek wiejskiego chleba
  • 4 plastry szynki
  • 1-2 spore pomidory
  • 5 jajek od szczęśliwych kur
  • 1 łyżka masła
  • pęczek kolendry
  • lub pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ceramiczne miseczki do zapiekania posmaruj wewnątrz dokładnie masłem. Chleb pokrój w kostkę. Ułóż na dnie każdego naczynia. Dociśnij! Szynkę pokrój w paski i ułóż na chlebie. Do każdego naczynia dodaj łyżkę pokrojonych w kostkę pomidorów. Wybij po jednym jajku oraz dopraw solą i pieprzem.

Foremki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut. Jajka będą gotowe, kiedy białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne.

Przed podaniem posyp każdą porcję świeżo poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.

Sprytna rada

Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":

Okładka książki "Sprytne gotowanie"
Okładka książki "Sprytne gotowanie"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?