Zapiekane jajka
To pomysł na pełnowartościowe danie śniadaniowe – poranny eintopf. Zapieczone w foremkach chleb, pomidory, jajka tworzą pyszną sycącą kompozycję.

Składniki
- 5 kromek wiejskiego chleba
- 4 plastry szynki
- 1-2 spore pomidory
- 5 jajek od szczęśliwych kur
- 1 łyżka masła
- pęczek kolendry
- lub pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ceramiczne miseczki do zapiekania posmaruj wewnątrz dokładnie masłem. Chleb pokrój w kostkę. Ułóż na dnie każdego naczynia. Dociśnij! Szynkę pokrój w paski i ułóż na chlebie. Do każdego naczynia dodaj łyżkę pokrojonych w kostkę pomidorów. Wybij po jednym jajku oraz dopraw solą i pieprzem.
Foremki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut. Jajka będą gotowe, kiedy białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne.
Przed podaniem posyp każdą porcję świeżo poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.
Sprytna rada
Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":
