Zapiekane jajka z łososiem
Jajecznica czy zapiekanka?
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g łososia wędzonego
- 200 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 8 suszonych pomidorów
- 8 czarnych, drylowanych oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Na łyżce masła przysmaż czosnek i szpinak, odciśnij nadmiar wody. Rozdziel szpinak do 4 ceramicznych kokilek. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki i kawałki łososia. Do każdej kokilki wbij jedno jajko. Posyp solą, pieprzem i parmezanem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz w kąpieli wodnej od 6 do 10 minut w zależności od tego, jaką konsystencję jajek chcesz otrzymać.