Zapiekanka z grzybami

Jarskie danie z piekarnika czyli błyskawiczny obiad lub obiadokolacja na ciepło. Wbrew pozorom, zapiekanki robi się naprawdę łatwo i szybko, co więcej, mogą stanowić wartościowe, sycące oraz pożywne dania.

Wyborne połączenie sera, ziemniaków i grzybów
Wyborne połączenie sera, ziemniaków i grzybów123RF/PICSEL

1. Borowiki umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą, pilnujemy, by były zanurzone.

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 min. Odlewamy wodę, ziemniaki możemy ewentualnie doprawić przyprawą, kroimy je w plasterki.

3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy drobno, siekamy oczyszczoną natkę/koperek.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i podsmażamy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy osączone grzyby, dusimy całość kilka minut pod przykryciem, po czym wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek, doprawiamy, mieszamy wszystko, smażymy jeszcze 2-3 minuty.

5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Układamy na spodzie warstwę ziemniaków (wykorzystujemy połowę), zalewamy sosem śmietanowo-grzybowym. Następnie układamy drugą ziemniaczaną warstwę. Na wierzchu układamy starty ser. Pieczemy całość 30-35 min. w temp. 180 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas