Reklama

Reklama

Zapiekanka z kalafiorem

Nie masz pomysłu na pyszny obiad? Polecamy przepis na zapiekankę. Takie danie posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 30 dag pomidorów (mogą być zarówno koktajlowe jak i zwykłe, nieduże)  
  • 1/2 kalafiora
  • 20 dag żółtego sera  
  • oregano, sól, świeżo mielony pieprz
  • listki dowolnych ziół do dekoracji
  • olej roślinny, np. rzepakowy

Reklama


Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu (podczas gotowania do wody dodaj łyżeczkę oleju, żeby makaron się nie kleił). Kalafior umyj, podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie (tak, aby pozostał twardy).

Pomidory umyj, jeśli wybrałaś koktajlowe, pozostaw je w całości, tylko lekko nakłuj wykałaczką. Zwykłe pomidory pokrój w ćwiartki. Duże naczynie żaroodporne nasmaruj olejem, umieść w nim makaron wymieszany z kalafiorem oraz z pomidorami.

Oprósz solą, pieprzem i oregano. Wierzch dania posyp tartym żółtym serem i zapiecz przez ok. 20 min w 180°C. 

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje