Zapiekanka z kalafiorem
Nie masz pomysłu na pyszny obiad? Polecamy przepis na zapiekankę. Takie danie posmakuje całej rodzinie.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 30 dag pomidorów (mogą być zarówno koktajlowe jak i zwykłe, nieduże)
- 1/2 kalafiora
- 20 dag żółtego sera
- oregano, sól, świeżo mielony pieprz
- listki dowolnych ziół do dekoracji
- olej roślinny, np. rzepakowy
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu (podczas gotowania do wody dodaj łyżeczkę oleju, żeby makaron się nie kleił). Kalafior umyj, podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie (tak, aby pozostał twardy).
Pomidory umyj, jeśli wybrałaś koktajlowe, pozostaw je w całości, tylko lekko nakłuj wykałaczką. Zwykłe pomidory pokrój w ćwiartki. Duże naczynie żaroodporne nasmaruj olejem, umieść w nim makaron wymieszany z kalafiorem oraz z pomidorami.
Oprósz solą, pieprzem i oregano. Wierzch dania posyp tartym żółtym serem i zapiecz przez ok. 20 min w 180°C.