Zapiekanka z kurczaka z grzybami i cebulą
Prosty przepis, wyśmienity efekt.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 200 g pomidorów
- 2 cebule
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 150 g śmietany kremówki
- Sól, pieprz
- Cynamon
- Słodka papryka
- 2 piersi z kurczaka
- 30 g masła ziołowego
- 30 g tartego parmezanu
- 30 g bułki tartej
- Pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Grzyby poprzekrawać, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokrojony w paseczki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Boczek zdjąć a w pozostałym tłuszczu smażyć grzyby ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać cebulę, pomidory i przecier pomidorowy. Wlać wino i śmietanę, zagotować, doprawić solą u pieprzem. Dodać boczek
Zmieszać łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu i łyżeczkę papryki. Przygotowana mieszanka natrzeć piersi z kurczaka. Mięso i przygotowany sos umieścić w formie do zapiekania. Zapiekać w 200 st. C przez 40 minut.
Masło roztopić, dodać ser i bułkę tartą. 20 minut przed końcem pieczenia nałożyć na zapiekankę.
Podawać posypaną szczypiorkiem.