Zapiekanka z kwaszoną kapustą
Proste i smaczne danie.

Składniki: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 10 dag przerośniętego wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1 kg kapusty kwaszonej, 10 dag długoziarnistego ryżu, szklanka rosołu instant, 15 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu, 30 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, tłuszcz do formy.
Przygotowanie: Ryż gotować w rosole na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać zmielone mięso, podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek usmażyć na chrupiące skwarki, dodać kiełbasę podsmażyć przez chwilę z boczkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami przygotowane składniki. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i papryką, polać nią ułożone składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C., zapiekać przez 45 minut. Po upieczeniu posypać po wierzchu słodką papryką w proszku.