Zapiekanka z mięsem mielonym

Połączenie dobrze doprawionego mięsa mielonego, ziemniaków, dużej ilości sera pomidorów i domowego sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Nie da się poprzestać na jednej porcji.

Dla tego smaku warto odpuścić sobie liczenie kalorii
Dla tego smaku warto odpuścić sobie liczenie kaloriiINTERIA.PL

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, obficie doprawiając je przyprawami.

2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecionych ziemniaków (połowy), połowy usmażonego mięsa, plastrów pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 

5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut. 

RADA: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, na krótko po wyjęciu z piekarnika, ale wówczas nieco gorzej się ją kroi. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas