Zapiekanka z mięsem mielonym
Połączenie dobrze doprawionego mięsa mielonego, ziemniaków, dużej ilości sera pomidorów i domowego sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Nie da się poprzestać na jednej porcji.

Składniki
- 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
- ok. 1 kg ziemniaków + ew. przyprawa do ziemniaków
- 600 ml mleka (najlepiej 3,2 proc.)
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 pomidory
- pół kostki masła
- 500 g żółtego sera
- sól, przyprawa do mięsa mielonego (lub: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, majeranek)
- olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, obficie doprawiając je przyprawami.2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecionych ziemniaków (połowy), połowy usmażonego mięsa, plastrów pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut. RADA: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, na krótko po wyjęciu z piekarnika, ale wówczas nieco gorzej się ją kroi.