Zapiekanka z mięsem mielonym
Połączenie dobrze doprawionego mięsa mielonego, ziemniaków, dużej ilości sera pomidorów i domowego sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Nie da się poprzestać na jednej porcji.
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, obficie doprawiając je przyprawami.
2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecionych ziemniaków (połowy), połowy usmażonego mięsa, plastrów pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera.
5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.
RADA: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, na krótko po wyjęciu z piekarnika, ale wówczas nieco gorzej się ją kroi.