Reklama

Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym

Połączenie dobrze doprawionego mięsa mielonego, ziemniaków, dużej ilości sera pomidorów i domowego sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Nie da się poprzestać na jednej porcji.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków + ew. przyprawa do ziemniaków
  • 600 ml mleka (najlepiej 3,2 proc.)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • pół kostki masła
  • 500 g żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego (lub: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, majeranek)
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, obficie doprawiając je przyprawami.

2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecionych ziemniaków (połowy), połowy usmażonego mięsa, plastrów pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 

5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut. 

RADA: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, na krótko po wyjęciu z piekarnika, ale wówczas nieco gorzej się ją kroi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje