Zapiekanka z ryżem
Danie, które wielu z nas pamięta z przedszkola.
Składniki:
● 1 szklanka gotowanego ryżu
● 3-4 jabłka
● garść rodzynek
● 1-2 łyżeczki soku z cytryny
● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
● 3 łyżeczki cukru
● wanilia i cynamon
● łyżka masła
● bułka tarta
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w lekko ciepłej wodzie, a następnie osącz. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka i podgrzej.
2. Do duszących się owoców dodaj cukier, szczyptę cynamonu i wanilii. Zakwaś sokiem z cytryny, wsyp rodzynki i wymieszaj.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż warstwę ryżu i owoców, polej śmietanką wymieszaną z resztą wanilii i cynamonu.
4. Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 170°C.