Reklama

Reklama

Zapiekanka z ryżem

Danie, które wielu z nas pamięta z przedszkola.

Składniki:

Reklama

● 1 szklanka gotowanego ryżu
● 3-4 jabłka
● garść rodzynek  
● 1-2 łyżeczki soku z cytryny
● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki  
● 3 łyżeczki cukru
● wanilia i cynamon
● łyżka masła
● bułka tarta

Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz w lekko ciepłej wodzie, a następnie osącz. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka i podgrzej.

2. Do duszących się owoców dodaj cukier, szczyptę cynamonu i wanilii. Zakwaś sokiem z cytryny, wsyp rodzynki i wymieszaj.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż warstwę ryżu i owoców, polej śmietanką wymieszaną z resztą wanilii i cynamonu.

4. Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 170°C.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | zapiekanki | bułka tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje