Zapiekanka z ryżem
Danie, które wielu z nas pamięta z przedszkola.

Składniki:
● 1 szklanka gotowanego ryżu● 3-4 jabłka ● garść rodzynek ● 1-2 łyżeczki soku z cytryny ● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ● 3 łyżeczki cukru ● wanilia i cynamon ● łyżka masła ● bułka tarta
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w lekko ciepłej wodzie, a następnie osącz. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka i podgrzej.
2. Do duszących się owoców dodaj cukier, szczyptę cynamonu i wanilii. Zakwaś sokiem z cytryny, wsyp rodzynki i wymieszaj.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż warstwę ryżu i owoców, polej śmietanką wymieszaną z resztą wanilii i cynamonu.
4. Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 170°C.