Zapiekanka ziemniaczana
Gdy nie mamy pomysłu na dwudaniowy obiad, możemy rozwiązać problem przygotowując sycącą, pożywną, wieloskładnikową zapiekankę. Naszą zrobimy szybko, z łatwo dostępnych składników.
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plasterki.
2. Boczek, szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.
3. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą , pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
3. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, wykładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażonych wędlin z cebulą, ponownie dokładamy ziemniaki, wędliny i na koniec ziemniaki. Warstwy ziemniaczane możemy dodatkowo oprószyć przyprawą do ziemniaków. Wierzch zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy startym serem oraz przyprawami. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżą zieleniną.