Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana

Gdy nie mamy pomysłu na dwudaniowy obiad, możemy rozwiązać problem przygotowując sycącą, pożywną, wieloskładnikową zapiekankę. Naszą zrobimy szybko, z łatwo dostępnych składników.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 30 g szynki
  • 30 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek, zioła prowansalskie
  • dowolna zielenina
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plasterki.

2. Boczek, szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

3. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą , pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.

3. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, wykładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażonych wędlin z cebulą, ponownie dokładamy ziemniaki, wędliny i na koniec ziemniaki. Warstwy ziemniaczane możemy dodatkowo oprószyć przyprawą do ziemniaków. Wierzch zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy startym serem oraz przyprawami. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżą zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje