Zapiekanka ziemniaczana z fetą

Pyszna zapiekanka z dodatkiem kurczaka i szpinaku

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 cebula
  • 5 dag szpinaku
  • 25 dag fety
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • olej

Przyprawy

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, sól ziołowa

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ziemniaki obieram i gotuję ok. 15 minut w posolonej wodzie. Studzę. Kroję w plasterki. Cebulę obieram, siekam, kiełbasę kroję. Mięso myję, tnę w kosteczkę, posypuję przyprawami i smażę na oleju. Kiedy kurczak się zrumieni, dodaję cebulę, kiełbasę i szpinak. Smażę 5 minut.

2. Jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokruszoną fetę. W formie układam warstwami ziemniaki i kurczaka ze szpinakiem. Polewam sosem z fetą. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje