Zapiekanki makaronowe
Połączenie delikatnego białego mięsa z pożywnymi kluseczkami oraz aromatycznymi dodatkami to zawsze kulinarny strzał w dziesiątkę. Posmakuje całej rodzinie.
Świderki otulone sosem trzy sery
Sposób przygotowania
1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i ziołami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Usmaż je na patelni grillowej.
2. W garnku zagotuj wodę. Gdy tylko zawrze, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj go 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz.
3. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pomidorki pokrój na cząstki, a mięso - w słupki. Mozzarellę i żółty ser grubo zetrzyj. Formę natłuść. Na spodzie rozłóż 1/2 makaronu oraz mięso i cebulę.
4. Jajka połącz z mlekiem i wszystkimi serami. Przypraw gałką. Połową sosu posmaruj kurczaka. Rozłóż pomidorki i resztę makaronu. Polej pozostałym sosem. Piecz 30 minut w 180°C.
Lazania ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, smaż dalej, aż się rozmrozi i odparuje prawie cały płyn. Wymieszaj z pokruszoną fetą. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Masło stop, oprósz mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki wlej mleko, zagotuj, mieszając. Sos przypraw na pikantnie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kurczaka potnij na małe kawałki. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Na dno naczynia wlej cienką warstwę beszamelu. Ułóż kilka płatów makaronu. Cienko posmaruj je sosem. Wyłóż połowę masy szpinakowej i posyp połową kurczaka.
3. W ten sposób ułóż kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu. Wierzch polej beszamelem i posyp startym żółtym serem. Piecz 45 min w 180°C