Reklama

Reklama

Zapiekanki makaronowe

Połączenie delikatnego białego mięsa z pożywnymi kluseczkami oraz aromatycznymi dodatkami to zawsze kulinarny strzał w dziesiątkę. Posmakuje całej rodzinie.

Świderki otulone sosem trzy sery

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 50 dag grubego makaronu (np. świderki)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków
  • 15 dag mascarpone
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka suszonych ziół do dań włoskich
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • masło do formy

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i ziołami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Usmaż je na patelni grillowej. 

2. W garnku zagotuj wodę. Gdy tylko zawrze, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj go 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. 

3. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pomidorki pokrój na cząstki, a mięso - w słupki. Mozzarellę i żółty ser grubo zetrzyj. Formę natłuść. Na spodzie rozłóż 1/2 makaronu oraz mięso i cebulę. 

4. Jajka połącz z mlekiem i wszystkimi serami. Przypraw gałką. Połową sosu posmaruj kurczaka. Rozłóż pomidorki i resztę makaronu. Polej pozostałym sosem. Piecz 30 minut w 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje