Zapiekanki makaronowe
Połączenie delikatnego białego mięsa z pożywnymi kluseczkami oraz aromatycznymi dodatkami to zawsze kulinarny strzał w dziesiątkę. Posmakuje całej rodzinie.

Świderki otulone sosem trzy sery
Składniki
- 50 dag grubego makaronu (np. świderki)
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 8 pomidorków
- 15 dag mascarpone
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag mozzarelli
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka suszonych ziół do dań włoskich
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- masło do formy
Sposób przygotowania
1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i ziołami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Usmaż je na patelni grillowej. 2. W garnku zagotuj wodę. Gdy tylko zawrze, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj go 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. 3. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pomidorki pokrój na cząstki, a mięso - w słupki. Mozzarellę i żółty ser grubo zetrzyj. Formę natłuść. Na spodzie rozłóż 1/2 makaronu oraz mięso i cebulę. 4. Jajka połącz z mlekiem i wszystkimi serami. Przypraw gałką. Połową sosu posmaruj kurczaka. Rozłóż pomidorki i resztę makaronu. Polej pozostałym sosem. Piecz 30 minut w 180°C.

Lazania ze szpinakiem
Składniki
- 16 płatów makaronu lazania (lasagne)
- 1 cebula l 1 op. mrożonego szpinaku
- 1 podwójny ugotowany filet z kurczaka
- po 15 dag żółtego sera i fety
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szkl. mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło do formy
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, smaż dalej, aż się rozmrozi i odparuje prawie cały płyn. Wymieszaj z pokruszoną fetą. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Masło stop, oprósz mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki wlej mleko, zagotuj, mieszając. Sos przypraw na pikantnie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kurczaka potnij na małe kawałki. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Na dno naczynia wlej cienką warstwę beszamelu. Ułóż kilka płatów makaronu. Cienko posmaruj je sosem. Wyłóż połowę masy szpinakowej i posyp połową kurczaka. 3. W ten sposób ułóż kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu. Wierzch polej beszamelem i posyp startym żółtym serem. Piecz 45 min w 180°C