Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

Papryczkli chilli - odchudzają, zwiększają odporność i smakują
Papryczkli chilli - odchudzają, zwiększają odporność i smakująmateriały prasowe

Pikantne zdrowie

Różne rodzaje papryczek

  • Peperoni - papryka najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie znana i uprawiana była już w czasach starożytnych. Występuje w postaci długich, dochodzących do 15 cm strąków w kolorze czerwonym lub zielonym. Idealnie sprawdza się jako dodatek do klasycznego chili con carne, do sałatek lub jako przystawka. Jej ogniście ostry smak zadowoli wszystkich miłośników pikantnych potraw.
  • Jalapeno - ta pochodząca z meksykańskiego miasta Jalapa odmiana papryki, często spotykana jest już w formie przetworzonej. Ma ciemnozielony kolor, wąski kształt  i jest długości połowy ołówka. Choć ma teksturę słodkiej papryki - gruba ściana i chrupkość- jest zdecydowanie ostrzejsza. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań z makaronu i sosów.

Przykładowe przepisy

Pyszny duet: Pepperoni i łosoś

Składniki:

  • 3 marynowane papryczki peperoni, np. marki Kuhne
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6-8 łyżek oliwy do smażenia
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Piekielny kurczak z papryczkami jalapeno

Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?