Zdrowy chlebek bananowy
Przygotujesz go w 20 minut!
Sposób przygotowania
1. Keksówkę posmaruj olejem i wy- łóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 175 st. Mąkę wymieszaj z sodą. Dla podkreślenia smaku możesz dodać do niej po szczypcie mielonego cynamonu i imbiru.
2. Banany (powinny być bardzo dojrzałe, nawet lekko brązowe) zmiksuj z syropem klonowym i rozpuszczonym olejem kokosowym.
3. Do mokrych składników dosypuj po łyżce mąki z dodatkami. Zmiksuj, by składniki dobrze się po- łączyły. Na koniec wmieszaj daktyle,orzechy i skórkę pomarańczową (możesz ją zastąpić kandyzowanym imbirem). Ciasto przełóż do foremki. Dla ozdoby możesz na wierzchu położyć 2 połówki banana przekrojonego wzdłuż.
4. Foremkę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut (chlebek na początku będzie rósł bardzo powoli, dopiero w drugiej połowie pieczenia ładnie wyrośnie). Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Ciasto podawaj np. posmarowane masłem orzechowym. Zawinięte w ściereczkę, trzymaj w chłodnym miejscu.