Ziele angielskie: nieznane pochodzenie popularnej przyprawy

Ziele angielskie to bardzo popularna przyprawa, stosowana niemal codziennie w polskich domach i restauracjach. Nadaje smaku zupom czy mięsu, dodawana jest do sosów i przetworów. Jednak niewiele osób wie, skąd się bierze i jak naprawdę powstaje.

Jak powstaje ziele angielskie?
Jak powstaje ziele angielskie?123RF/PICSEL

Charakterystyczne ciemne kulki o mocnym aromacie i bardzo cierpkim smaku, znane jako ziele angielskie, to owoce korzennika lekarskiego, drzewa rosnącego na terenie Ameryk. Nie jest więc prawdą, jakby mogło się wydawać, iż produkt ten pochodzi pierwotnie z Anglii.

Korzennik lekarski został odkryty przez Europejczyków w Ameryce Środkowej i sprowadzony na Stary Kontynent już w XVI wieku. Rośnie jako wiecznie zielone drzewo, osiągając wysokość od 10 do 20 metrów. Jego owoce, które wyglądają jak małe, ciemnobrązowe kulki o średnicy około 1 cm, zawierają nasiona i olejki eteryczne.

Są one zbierane na początku sezonu deszczowego i suszone na słońcu, aby pozbyć się wilgoci i zmniejszyć ich rozmiar. Następnie owoce kruszy się i mieli, dzięki czemu powstaje znana nam dobrze przyprawa.

Proces produkcji korzennika lekarskiego jest dość skomplikowany i wymaga precyzyjnych warunków. Wymaga m.in. odpowiedniej temperatury i wilgotności. Kiedy owoce zostaną osuszone, przełamuje się je, aby wyjąć nasiona. Nasiona są oddzielane od skorup i mielone na drobny proszek.

„Ewa gotuje”: Biała kiełbasa z pomidorowym sosem curryPolsat

Ciekawostką jest również to, że korzennik lekarski daje wiele korzyści zdrowotnych. Istnieją badania potwierdzające przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie owoców. Ponadto ziele angielskie może pomóc w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia i biegunki. Zawiera też przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Należy jednak uważać ze sposobem spożywania i ilością ziela angielskiego. Rozgryzione pozostawia w ustach bardzo nieprzyjemny smak, a zjedzone w zbyt dużych ilościach może wywoływać problemy z układem pokarmowym, takie jak ból żołądka, biegunka czy wymioty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas