Zielone naleśniki z purée z warzyw
Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by "odpoczęło".

Składniki
na ciasto:
- 170 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1/2 pęczka natki, posiekanej
- garść liści bazylii, posiekanej
na farsz:
- ok. 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- szczypta cynamonu
- ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
- łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
- ok. 200 g kalafiora, różyczki
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by "odpoczęło". Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła, marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.