Zielony jęczmień: Dlaczego jest tak cenny dla organizmu?
Walory zielonego jęczmienia odkryto już w starożytności, ale dopiero współcześni naukowcy potwierdzili jego lecznicze właściwości. Korzystają z niego sportowcy, osoby na diecie i wszyscy, dla których zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Młody jęczmień jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, zapobiegających chorobom układu krążenia, anemii, problemom trawiennym, a nawet depresji i bezsenności. Znajdujące się w nim antyoksydanty chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych i poprawiają kondycję skóry. Jak włączyć go do codziennej diety, by cieszyć się zdrowiem, energią i szczupłą sylwetką?
Co zawiera zielony jęczmień?
Zielony jęczmień to proszek ze zmielonych liści jęczmienia. Uzyskuje się go w momencie, kiedy rośliny jęczmienia zawierają najwięcej wartości odżywczych. W 45 procentach składa się z białek. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika. Znajdują się w nim także ważne minerały: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, mangan i cynk. Wielkim atutem są także występujące w nim cenne aminokwasy, antyoksydanty oraz chlorofil. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają te wszystkie substancje?
Zielony jęczmień pomaga schudnąć
Wysoka zawartość potasu reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom, co jest szczególnie ważne w trakcie diety. Dodatkowo błonnik przyspiesza metabolizm, zwiększa uczucie sytości, pomaga uniknąć podjadania między posiłkami i poprawia perystaltykę jelit. Eksperyment przeprowadzony na grupie odchudzających się mężczyzn udowodnił, że panowie zażywający dodatkowo proszek z jęczmienia szybciej tracili zbędne kilogramy. Trzeba jednak pamiętać, że suplement może być jedynie dodatkiem do racjonalnej i zbilansowanej diety, a nie jej zamiennikiem.
Jęczmień zapobiega chorobom serca
Zielony jęczmień skutecznie zapobiega zlepianiu się komórek krwi. Chroni tym samym naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu i działa przeciwmiażdżycowo. Wysoka zawartość łatwo wchłanialnego żelaza pozwala z kolei uniknąć anemii.
Ochrona przed nowotworami i starzeniem się skóry
Występujące w zielonym jęczmieniu antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami i tym samym przed rozwojem raka. Młody jęczmień pomaga także w leczeniu chorób skóry, np. trądziku czy owrzodzeń – głównie poprzez poprawę funkcjonowania całego organizmu, w tym układu pokarmowego i trawiennego, które często są odpowiedzialne za zmiany skórne. Spowalnia też starzenie się komórek.
Młody jęczmień poprawia samopoczucie
Chlorofil występujący w jęczmieniu odkwasza organizm i zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. To z kolei reguluje proces wchłaniania cukrów w jelitach i odpowiada za właściwy poziom cukru we krwi, a tym samym kondycję całego organizmu. Między innymi dlatego zielony jęczmień jest suplementem polecanym diabetykom. Jego spożywanie zwiększa także produkcję serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój, pozwala zwalczać stres i ułatwia zasypianie.
Jak stosować zielony jęczmień i gdzie go kupić?
Młody jęczmień możemy kupić w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Jest sprzedawany w dwóch formach. W postaci proszku do zmieszania z wodą (powstaje koktajl) lub kapsułek. Koktajl ma specyficzny smak, więc nie warto kupować większych ilości, zanim nie sprawdzimy, czy nam odpowiada. Proszek powstaje z soku uzyskanego z liści jęczmienia. Nie traci żadnych witamin ani minerałów, ale cechuje się niską zawartością błonnika. Koszt to ok. 50-100 zł za 100 g proszku.
Druga forma to tabletki z zielonego jęczmienia produkowane ze zmielonych, suszonych źdźbeł. Zawierają one znacznie mniej cennych witamin i minerałów, ale są bogatym źródłem błonnika. Ich koszt jest zdecydowanie niższy – od 20 do 50 zł za opakowanie.