Reklama

Reklama

Ziemniaczane gwiazdki

Są tak dobre, że znikną z talerza, zanim położycie obok pulpety, czy jajko sadzone. Smacznego!

Składniki

  • 20 dkg surowych ziemniaków,
  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 jajko,
  • 15 dkg startego żółtego sera,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielony koperek,
  • grysik ryżowy,
  • bułka tarta,
  • metalowe foremki w kształcie gwiazdek.

Sposób przygotowania:

Reklama

Surowe ziemniaki zmiksować, dodać ugotowane i zmielone ziemniaki, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać grysik.

Gwiazdkowe foremki wysmarować masłem, posypać bułką tartą, nałożyć masę, a wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec na złoty kolor.

Lekko ostudzić, wyłożyć na talerz, posypać koperkiem, podawać np. z jajkiem sadzonym lub pulpetami.

Zobacz więcej:

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaczane gwiazdki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje