Ziemniaczane gwiazdki
Są tak dobre, że znikną z talerza, zanim położycie obok pulpety, czy jajko sadzone. Smacznego!

Składniki
- 20 dkg surowych ziemniaków,
- 20 dkg ugotowanych ziemniaków,
- 6 łyżek mąki,
- 1 jajko,
- 15 dkg startego żółtego sera,
- masło,
- sól,
- pieprz,
- zielony koperek,
- grysik ryżowy,
- bułka tarta,
- metalowe foremki w kształcie gwiazdek.
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zmiksować, dodać ugotowane i zmielone ziemniaki, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać grysik.
Gwiazdkowe foremki wysmarować masłem, posypać bułką tartą, nałożyć masę, a wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec na złoty kolor.
Lekko ostudzić, wyłożyć na talerz, posypać koperkiem, podawać np. z jajkiem sadzonym lub pulpetami.
Zobacz więcej: