Zupa brzoskwiniowo-cytrynowa
Połowę brzoskwiń i całą zalewę przełóż do garnka.
Składniki na 4 porcje:
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 20 dag mirabelek
- 2 cytryny
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- szklanka białego półsłodkiego wina
- łyżeczka miodu
- laska cynamonu
- anyż gwiaździsty
- pół torebki budyniu waniliowego
- sól (ewentualnie) pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mirabelki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Połowę brzoskwiń i całą zalewę przełóż do garnka. Zmiksuj blenderem, zalej sokiem pomarańczowym, winem i dwiema szklankami wody, zagotuj. Pozostałe brzoskwinie pokrój w plastry. Cytryny sparz, pokrój w plastry, dodaj do zupy. Dołóż mirabelki, anyż i cynamon. Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut.
2. Budyń rozprowadź w odrobinie wody, dodaj do zupy. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem dopraw ewentualnie pieprzem i miodem. Zupę możesz podawać z drobnym makaronem i ze śmietaną.
Czas przygotowania: ok 45 minut