Zupa czosnkowo-cebulowa

Aromatyczna, wyrazista i bardzo łatwa w przygotowaniu. Ponieważ wspaniale rozgrzewa, nadaje się na jesienny obiad.

Zupę można podawać z grzanką, jak tradycyjną francuską cebulową
Zupę można podawać z grzanką, jak tradycyjną francuską cebulową123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 2 l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

2. Cebule kroimy drobno, ząbki czosnku rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na maśle, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Gotowe dodajemy do zupy i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 15-20 min.

3. Zupę przekładamy na talerze, dodajemy grzanki z chleba lub bagietki i posypujemy całość startym serem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas