Reklama

Reklama

Zupa groszkowa z cukinią

Syci i smakuje. Wypróbuj!

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 70 dag zielonego groszku
  • 1 młoda cukinia
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek mięty

Sposób przygotowania

1. Cukinię oraz szalotki obierz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej połowę oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je 2 minuty. Dodaj groszek i wlej bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Gotuj ok. 20 minut. Filety opłucz, osusz, potnij w paski. Ponabijaj je na długie patyczki, formując falbanki. 

2. Szaszłyki oprósz solą oraz pieprzem. Usmaż na reszcie oleju. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, wyjmij trochę groszku do dekoracji. Przelej go na sitku zimną wodą i osącz. 

3. Miętę opłucz, osusz. Odłóż trochę mięty do dekoracji, resztę wrzuć do garnka z zupą. Zmiksuj ją. Przypraw solą. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj ją kleksami śmietany oraz odłożonym groszkiem i miętą. Podawaj z szaszłykami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje