Zupa koperkowa na śmietanie
Koperek zawiera sporo witamin: C, te z grupy B, a także wapń, fosfor i żelazo. Dlatego warto włączyć go do naszej diety. Zupa koperkowa to idealny sposób do przemycenia go do naszego codziennego menu!

Składniki
- porcja rosołowa z kurczaka
- sól
- pieprz
- masło
- 100 ml śmietany 18%
- duży pęczek koperku
- 3 ziemniaki
- marchewka
- kawałek selera
- por
- cebula
Mięso z kurczaka umyj i włóż do garnka z zimną wodą, cebulę obierz, przekrój na pół i przypal delikatnie na suchej patelni lub jeżeli masz możliwość, przypiecz ją nad ogniem.
Taką cebulę wrzuć do mięsa. Resztę warzyw umyj, obierz i dodaj do garnka. Dodaj pieprz i sól do smaku, ugotuj wywar. Koperek drobno posiekaj i wrzuć do bulionu, gotuj chwilę. Gdy wyłączysz ogień, dodaj śmietanę, chwilę mieszaj do jednolitego połączenia.
Można podawać z pieczywem, z ryżem lub makaronem.