Reklama

Zupa koperkowa na śmietanie

Koperek zawiera sporo witamin: C, te z grupy B, a także wapń, fosfor i żelazo. Dlatego warto włączyć go do naszej diety. Zupa koperkowa to idealny sposób do przemycenia go do naszego codziennego menu!

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • 100 ml śmietany 18%
  • duży pęczek koperku
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula

Mięso z kurczaka umyj i włóż do garnka z zimną wodą, cebulę obierz, przekrój na pół i przypal delikatnie na suchej patelni lub jeżeli masz możliwość, przypiecz ją nad ogniem.

Taką cebulę wrzuć do mięsa. Resztę warzyw umyj, obierz i dodaj do garnka. Dodaj pieprz i sól do smaku, ugotuj wywar. 

Koperek drobno posiekaj i wrzuć do bulionu, gotuj chwilę. Gdy wyłączysz ogień, dodaj śmietanę, chwilę mieszaj do jednolitego połączenia. 

Można podawać z pieczywem, z ryżem lub makaronem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa koperkowa | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy