Reklama

Reklama

Zupa krem z kalafiora

Pożywna, sycąca, pyszna!

Składniki

  • pół kg kalafiora
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. 

Reklama

W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez kilka minut. 

Do garnka dodaj wywar warzywny, dorzuć kalafior podzielony na różyczki. Zupę zagotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Wyłącz palnik  i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grzanki upiecz w piekarniku w 180 st. - kromki pokrój w kostkę, połącz z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ewentualnie ziołami.  

Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje