Zupa nowalijkowa
Młoda marchewka, młode ziemniaczki i kalarepka - by zrobić pyszną, jarzynową zupę nie trzeba wiele. Warto wybrać warzywa sprawdzone, najlepiej z ekologicznych upraw. Smacznego!

Składniki:
- pęczek młodej marchewki
- kalarepka
- pietruszka
- mały kalafior
- zielony groszek
- koperek
- 4 młode ziemniaczki
- masło
- słodka śmietana
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę płuczemy i kroimy w talarki. Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki. Kalarepkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy 4 szklanki wody, sól i gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy opłukany groszek. Gdy jarzyny będą miękkie, dodajemy 2 łyżeczki masła, słodką śmietankę i posiekany koperek.