Zupa rybna z małżami

Takie danie możesz zrobić dla całej rodziny, pod warunkiem, że twoje dziecko ukończyło 4 lata. Pamiętaj tylko, by owoce morza kupować ze sprawdzonego źródła - muszą być świeże. Zupa zyska bardziej wyrazisty smak rybny, jeżeli oprócz filetów dodamy rybie głowy (potem oczywiście je wyławiamy).

Taka zupa smakuje doskonale.
Taka zupa smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4-5 porcji:

  • 50 dag filetów dowolnej ryby
  • 20 dag mrożonych małży
  • 1-2 łyżki siekanej cebuli
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Małże rozmrozić. Rybę pokroić w kostkę, pora w półplasterki, marchewkę w plasterki. W dużym garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pora, oprószyć kurkumą. Smażyć chwilkę, dodać małże, po 2-3 minutach zalać winem. Zalać litrem wody, gotować 10-15 minut. Po tym czasie dodać kostkę rybną, dolać śmietanę i zagotować.

2. Zaprawić mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać oprószoną siekaną natką pietruszki.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas