Zupa rybna z małżami
Takie danie możesz zrobić dla całej rodziny, pod warunkiem, że twoje dziecko ukończyło 4 lata. Pamiętaj tylko, by owoce morza kupować ze sprawdzonego źródła - muszą być świeże. Zupa zyska bardziej wyrazisty smak rybny, jeżeli oprócz filetów dodamy rybie głowy (potem oczywiście je wyławiamy).
Składniki na 4-5 porcji:
- 50 dag filetów dowolnej ryby
- 20 dag mrożonych małży
- 1-2 łyżki siekanej cebuli
- 1/2 pora (biała część)
- 1 marchewka
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Małże rozmrozić. Rybę pokroić w kostkę, pora w półplasterki, marchewkę w plasterki. W dużym garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pora, oprószyć kurkumą. Smażyć chwilkę, dodać małże, po 2-3 minutach zalać winem. Zalać litrem wody, gotować 10-15 minut. Po tym czasie dodać kostkę rybną, dolać śmietanę i zagotować.
2. Zaprawić mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać oprószoną siekaną natką pietruszki.