Zupa serowa
Podawana w wiejskim chlebie.
Składniki:
- 2 cebule
- 20 g masła
- 20 g maki
- 750 ml bulionu
- 50 ml białego wina
- 250 ml mleka
- Sól, pieprz
- 4 chleby wiejskie
- 1 jajko
- 50 g mielonych migdałów bez skóry
- 4 łyżki oleju
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- Szczypiorek
- 200 g twardego sera żółtego
- Galka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, przesmażyć. Wlać bulion, wino, 150 ml mleka i gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Z chlebów ściąć "wieczko", wydrążyć ośródkę i namoczyć ją w 100 ml mleka. "Wieczka" pokroić w kostkę, obtoczyć w roztrzepanym jajku i mielonych migdałach. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku.
Namoczony w mleku chleb dodać do zupy i zagotować, cały czas mieszając. Szynkę pokroić w paski, szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć i dodać do zupy. Doprawić z solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę podawać w chlebach. Posypać grzankami, szczypiorkiem i szynką.