Zupa z ciecierzycy
Smaczna, pożywna i sycąca.

Składniki
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml passaty pomidorowej
- posiekana natka, oregano
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, jeszcze chwilę podsmażać ciągle mieszając.
Wlać gorący bulion, ciecierzycę wraz z zalewą, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czerwoną soczewicę, świeżo zmielony pieprz.
Całość zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień, gotować przez ok. 15 minut.
Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Dodać posiekane zioła.