Reklama

Reklama

Zupa z ciecierzycy

Smaczna, pożywna i sycąca.

Składniki

  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • posiekana natka, oregano

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, jeszcze chwilę podsmażać ciągle mieszając.

Reklama

Wlać gorący bulion, ciecierzycę wraz z zalewą,  dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czerwoną soczewicę, świeżo zmielony pieprz.

Całość zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień, gotować przez ok. 15 minut.

Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 30 minut. 

Dodać posiekane zioła.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje