Zupa z młodymi porami
Aromatyczna, dla lubiących wyraziste smaki.

Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 5-6 młodych porów (ok. 600 g)
- 4 łyżki ryżu
- 2 duże marchewki
- 2 ziemniaki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Oczyść i pokrój drobno pory. Obierz i pokrój w słupki (lub zetrzyj) marchewkę. Na rozgrzanym oleju przesmaż ryż, aż będzie złoty, podlej porcjami bulionem. W osobnym naczyniu przesmaż pory, aż będą zupełnie miękkie (ok. 7 min). Lekko posól. Odstaw (pory można zmiksować, jeśli wolisz kremową konsystencję).
2. Bulion z ryżem gotuj ok. 15 min, wówczas ryż powinien być już zupełnie miękki. Dodaj pory i marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw do smaku.