Zupa ze świeżych ogórków
Inny sposób na ogórkową.
Składniki:
- 0,5 kg. ogórków,
- 1 l. wywaru drobiowego,
- 1 pęczek koperku,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować (część ogórków odłożyć). Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem.
Lubisz zupy? Wypróbuj: