Reklama

Reklama

Żurek na zakwasie

Pyszny i aromatyczny

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki - zakwas

  • 2/3 szkl. mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • łupiny z 3 całych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szkl. letniej przegotowanej wody;

Składniki - dodatkowo

  • kawałek (1 dag) świeżego chrzanu
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szkl. śmietany 30-proc.
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Zakwas: mąkę wymieszaj w glinianym albo szklanym naczyniu z otrębami oraz łupinami cebuli. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy. Naczynie przykryj i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce. 

2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl. zimnej wody. Wrzuć przyprawy. Warzywny wywar gotuj ok. 30 minut. Przecedź go. Odmierz 1-1 i 1/2 szkl. zakwasu. Wlej go porcjami do wywaru. Za każdym razem próbuj, by zupa nie była za kwaśna. Chrzan obierz, zetrzyj, wrzuć do zupy. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż boczek się zrumieni. Dołóż do żurku. Wlej śmietanę. 

3. Zupę ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę sparz, pokrój na kawałeczki. Wrzuć do żurku. Podawaj go np. z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy