Żurek na zakwasie

Żurek
Żurek 123RF/PICSEL

Składniki

- zakwas

  • 2/3 szkl. mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • łupiny z 3 całych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szkl. letniej przegotowanej wody;

- dodatkowo

  • kawałek (1 dag) świeżego chrzanu
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szkl. śmietany 30-proc.
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
5 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?