Żurek na zakwasie
Pyszny i aromatyczny

Składniki
- zakwas
- 2/3 szkl. mąki żytniej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- łupiny z 3 całych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szkl. letniej przegotowanej wody;
- dodatkowo
- kawałek (1 dag) świeżego chrzanu
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szkl. śmietany 30-proc.
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 20 dag białej kiełbasy
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zakwas: mąkę wymieszaj w glinianym albo szklanym naczyniu z otrębami oraz łupinami cebuli. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy. Naczynie przykryj i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce. 2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl. zimnej wody. Wrzuć przyprawy. Warzywny wywar gotuj ok. 30 minut. Przecedź go. Odmierz 1-1 i 1/2 szkl. zakwasu. Wlej go porcjami do wywaru. Za każdym razem próbuj, by zupa nie była za kwaśna. Chrzan obierz, zetrzyj, wrzuć do zupy. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż boczek się zrumieni. Dołóż do żurku. Wlej śmietanę. 3. Zupę ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę sparz, pokrój na kawałeczki. Wrzuć do żurku. Podawaj go np. z jajkiem ugotowanym na twardo.