Żurek na zakwasie (po 12. miesiącu)
Nawet roczny brzdąc może się cieszyć smakiem świątecznego żurku lub ciasta. Pod warunkiem, że będą odpowiednio przygotowane. Oto przepis na pyszny żurek.
Składniki:
- 250 ml naturalnego zakwasu na żurek lub barszcz biały
- 2 l domowego wywaru z jarzyn
- 1-2 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
Zakwas wlej do garnka. Uzupełnij wywarem. Zamieszaj, dodaj czosnek i doprowadź do wrzenia. Zdejmij zupę z ognia i zapraw ją śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podaj dziecku z wkrojonym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego pieczonego mięsa (kupne kiełbasy zwykle są za tłuste i zbyt ciężkostrawne dla malucha).