Żurek na zakwasie (po 12. miesiącu)

Nawet roczny brzdąc może się cieszyć smakiem świątecznego żurku lub ciasta. Pod warunkiem, że będą odpowiednio przygotowane. Oto przepis na pyszny żurek.

Taki żurek smakuje doskonale.
Taki żurek smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 ml naturalnego zakwasu na żurek lub barszcz biały
  • 2 l domowego wywaru z jarzyn
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:

Zakwas wlej do garnka. Uzupełnij wywarem. Zamieszaj, dodaj czosnek i doprowadź do wrzenia. Zdejmij zupę z ognia i zapraw ją śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podaj dziecku z wkrojonym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego pieczonego mięsa (kupne kiełbasy zwykle są za tłuste i zbyt ciężkostrawne dla malucha).

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas