Kieszonka z nadzieniem ziołowym
Mięso z indyka zalicza się do jednego z najzdrowszych. Wystarczy nadziać je aromatycznymi ziołami, dodać warzywa i wyczarujemy pyszny obiad.

Składniki
- 1,3 kg filetu z piersi indyka
- 1/2 pęczka natki
- 4 gałązki lubczyku
- 6 gałązek tymianku
- 30 dag owczego sera
- 80 dag małych ziemniaków
- 4 pomidory
- 1 pęczek dymek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 6 łyżek oliwy do polania mięsa i warzyw
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę natki do dekoracji. Od pozostałych gałązek natki, lubczyku oraz tymianku oderwij listki i grubo je posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża oczyść z pestek. Potem razem z cebulą i czosnki
2. W mięsie wytnij głęboką kieszeń. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną bawełnianą nitką i uformuj zgrabną pieczeń.
3. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej 1/2 oliwy. Piecz 80 minut w 200 st. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałki. Warzywa posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Polej resztą oliwy. Pieczeń obłóż jarzynami. Piecz 25 minut. Udekoruj natką.