Patelnia z serdelkami w imbirowym miodzie
Sycące danie mięsne.

Składniki
- 6 większych albo 10 małych młodych ziemniaków
- 8 serdelków (ew. parówek drobiowych)
- 2 czerwone papryki
- 30 dag pieczarek
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
- czarny pieprz
- mielony imbir
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki starannie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj przez 10 minut. W tym czasie kiełbaski ukośnie ponacianj w kilku miejscach. 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Zioła opłucz, osusz. 3. Rozgrzej olej. Podsmaż serdelki. Posmaruj je miodem wymieszanym z imbirem. Zdejmij. Na patelnię włóż nieobrane ząbki czosnku i zioła. Smaż,2 min. Usuń przyprawy. 4. Ziemniaki odcedź, pokrój na cząstki. Wrzuć je na patelnię z wonnym olejem. Dodaj papryki, pieczarki i szalotki. Smaż 5-7 min. Włóż serdelki. Danie oprósz solą i pieprzem.